Predikant Röselaers: ‘Als beperkt mens kun je niet zeker weten dat er niets is’

NRC interviewde Joost Röselaers in het kader van de zomerserie ‘hoe moet ik leven’. “Dat je ook niks kunt doen, gewoon er zijn, eten en drinken, en genieten.” ‬

Soms loopt hij een rondje in de wijk, vertelt Joost Röselaers, en kijkt hij naar de mensen die terugkeren naar hun huizen na een dag werk. „Die doen de tv aan en zijn gewoon blij. Ze hebben wat ze willen: een mooie auto, een huis, een baan.” Tenminste, dat veronderstelt hij. „Dan denk ik: potverdorie zeg, het is mooi als je dat ook kunt.” Zelf kijkt hij geen tv, niet uit principe, maar omdat het niet bevredigend genoeg is. „Ik ben altijd aan het lezen, of aan het nadenken: is dit het nou, wil ik deze baan wel, wil ik dit leven wel?”
Lees hier het hele artikel.

Geplaatst in Pers, Publicatie | Reacties uitgeschakeld voor Predikant Röselaers: ‘Als beperkt mens kun je niet zeker weten dat er niets is’

In Leidraad

In Leidraad (het Leidse alumnimagazine) een interview met Joost Röselaers over zijn band met Leiden, rekkelijken en preciezen en een initiatief waar hij nauw bij betrokken is om een leerstoel verdraagzaamheid in te stellen in Leiden.

Geplaatst in Pers, Publicatie | Reacties uitgeschakeld voor In Leidraad

Er is meer – maar de liberaal ziet het niet

Er zijn waarden die de dagelijkse politieke koersen overstijgen. Laat het gesprek daarover gaan. Pleidooi van Joost Röselaers in NRC : 

Formatie Wat zijn de waarden waar seculiere partijen voor staan? In Nederland ontbreekt besef van iets dat de dagelijkse politieke koersen overstijgt, schrijft Joost Röselaers.

Onze samenleving vergelijk ik graag met een kathedraal. Een kathedraal is een project, gebouwd door generaties werklieden, die zich lieten bemoedigen door het beeld van de afgebouwde kathedraal, ook al zouden ze de voltooiing ervan dikwijls zelf niet meemaken. Elke steen is van onschatbare waarde en heeft een kleine, maar wezenlijke invloed op het geheel. Een steen (of een groep stenen) die verkleurt of verschuift maakt dat de kathedraal er anders uit gaat zien – nog indrukwekkender of andersom, in staat van afbraak. Lees hier het artikel.

Geplaatst in Pers | Reacties uitgeschakeld voor Er is meer – maar de liberaal ziet het niet

Terreur van compliance

De vorige crisis heeft een keur aan regels opgeleverd voor banken. Complianceofficers zien toe op de naleving ervan, met als schadelijk bijproduct dat bankiers – en velen met hen – zelf niet meer nadenken over hun morele handelen, ziet predikant Joost Röselaers. Deze nieuwe crisis is een goed moment om weer over ethiek na te denken.  Lees meer.

Geplaatst in Pers | Reacties uitgeschakeld voor Terreur van compliance

‘Betrokkenheid van Joost Röselaers bij de campagne van Sigrid Kaag.’

Illustratie Pepijn Barnard

PROFIEL

Na veel oefenen heeft Sigrid Kaag haar plek gevonden  Sigrid Kaag twijfelde, maar adviseurs zagen in haar al langer een droomkandidaat.

Lees meer.

Geplaatst in Pers, Publicatie | Reacties uitgeschakeld voor ‘Betrokkenheid van Joost Röselaers bij de campagne van Sigrid Kaag.’

‘Zien en gezien worden op social media’

Lees meer

Geplaatst in Pers, Publicatie | Reacties uitgeschakeld voor ‘Zien en gezien worden op social media’

‘Je werk is je roeping’


Lees meer.

Geplaatst in Pers, Publicatie | Reacties uitgeschakeld voor ‘Je werk is je roeping’

‘God gaat voorbij aan al het redeneren’

Mounir Samuel praat de komende tijd vanuit huis met uiteenlopende mensen over hoe zij de coronacrisis ervaren en hoe ze zich de wereld voorstellen als het virus bedwongen is. In aflevering 12: predikant Joost Röselaers. Lees het artikel hier.

 

Geplaatst in Pers, Publicatie | Reacties uitgeschakeld voor ‘God gaat voorbij aan al het redeneren’

Paasverhaal toont juist nu visioen van betere wereld.

Ad van Nieuwpoort en Joost Röselaers over de betekenis van Pasen: Lees hier.

Geplaatst in Pers | Reacties uitgeschakeld voor Paasverhaal toont juist nu visioen van betere wereld.

Terug in de woestijn

Weg sportclub, weekendtrips, feestjes en zakelijke diners. Onze collectieve quarantaine brengt ons leven terug tot huis en naasten. Predikanten Tjaard Barnard en Joost Röselaers zien parallellen met de veertig-dagentijd, ook net voor Pasen. We kunnen deze tijd ook zien als een periode van bezinning. Lees meer.

Geplaatst in Pers | Reacties uitgeschakeld voor Terug in de woestijn