Predikant Röselaers: ‘Als beperkt mens kun je niet zeker weten dat er niets is’

NRC interviewde Joost Röselaers in het kader van de zomerserie ‘hoe moet ik leven’. “Dat je ook niks kunt doen, gewoon er zijn, eten en drinken, en genieten.” ‬

Soms loopt hij een rondje in de wijk, vertelt Joost Röselaers, en kijkt hij naar de mensen die terugkeren naar hun huizen na een dag werk. „Die doen de tv aan en zijn gewoon blij. Ze hebben wat ze willen: een mooie auto, een huis, een baan.” Tenminste, dat veronderstelt hij. „Dan denk ik: potverdorie zeg, het is mooi als je dat ook kunt.” Zelf kijkt hij geen tv, niet uit principe, maar omdat het niet bevredigend genoeg is. „Ik ben altijd aan het lezen, of aan het nadenken: is dit het nou, wil ik deze baan wel, wil ik dit leven wel?”
Lees hier het hele artikel.

Geplaatst in Pers, Publicatie | Reacties uitgeschakeld voor Predikant Röselaers: ‘Als beperkt mens kun je niet zeker weten dat er niets is’

In Leidraad

In Leidraad (het Leidse alumnimagazine) een interview met Joost Röselaers over zijn band met Leiden, rekkelijken en preciezen en een initiatief waar hij nauw bij betrokken is om een leerstoel verdraagzaamheid in te stellen in Leiden.

Geplaatst in Pers, Publicatie | Reacties uitgeschakeld voor In Leidraad

Terreur van compliance

De vorige crisis heeft een keur aan regels opgeleverd voor banken. Complianceofficers zien toe op de naleving ervan, met als schadelijk bijproduct dat bankiers – en velen met hen – zelf niet meer nadenken over hun morele handelen, ziet predikant Joost Röselaers. Deze nieuwe crisis is een goed moment om weer over ethiek na te denken.  Lees meer.

Geplaatst in Pers | Reacties uitgeschakeld voor Terreur van compliance

‘God gaat voorbij aan al het redeneren’

Mounir Samuel praat de komende tijd vanuit huis met uiteenlopende mensen over hoe zij de coronacrisis ervaren en hoe ze zich de wereld voorstellen als het virus bedwongen is. In aflevering 12: predikant Joost Röselaers. Lees het artikel hier.

 

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor ‘God gaat voorbij aan al het redeneren’

Paasverhaal toont juist nu visioen van betere wereld.

Ad van Nieuwpoort en Joost Röselaers over de betekenis van Pasen: Lees hier.

Geplaatst in Pers | Reacties uitgeschakeld voor Paasverhaal toont juist nu visioen van betere wereld.

Terug in de woestijn

Weg sportclub, weekendtrips, feestjes en zakelijke diners. Onze collectieve quarantaine brengt ons leven terug tot huis en naasten. Predikanten Tjaard Barnard en Joost Röselaers zien parallellen met de veertig-dagentijd, ook net voor Pasen. We kunnen deze tijd ook zien als een periode van bezinning. Lees meer.

Geplaatst in Pers | Reacties uitgeschakeld voor Terug in de woestijn

Kerstmis vraagt om goede verhalen

Kerststal aan de Lievensweg in Groesbeek. Beeld Marcel van den Bergh

Kerstmis vraagt om goede verhalen, betogen Ad van Nieuwpoort en Joost Röselaers in De Volkskrant. Van politici, met name. Het kerstverhaal biedt de nodige inspiratie. Een zachte kracht vraagt om voorrang. En al het andere moet op de tweede plaats komen.

Geplaatst in Pers, Publicatie | Reacties uitgeschakeld voor Kerstmis vraagt om goede verhalen

Moderne tijd kwam niet ondanks christendom

Anders dan Maarten Boudry schrijft, kent het christendom juist wel een traditie van  vrijdenkers, menen  en . Klik hier om het artikel te lezen.

Geplaatst in Pers | Reacties uitgeschakeld voor Moderne tijd kwam niet ondanks christendom

40, en dan?

Voor het Financieele Dagblad schreef Joost Röselaers een essay over veertigers. Over het aanvaarden van mislukkingen en uitzien naar een volgende fase.  Klik hier om het artikel te lezen.

Geplaatst in Pers | Reacties uitgeschakeld voor 40, en dan?

Schuld en vergeving

Voor het Financieele Dagblad schreef Joost Röselaers een essay over schuld en vergeving. We zijn te veel gericht op de publieke veroordeling van mensen, en te weinig op vergeving. Klik hier om artikel te lezen.

Geplaatst in Pers, Publicatie | Reacties uitgeschakeld voor Schuld en vergeving