Presentatie ‘een goede morgen met…’ op Radio 4

Bestand:NPO Klassiek logo.svg - WikipediaOp 23 december presenteerde Joost Röselaers ‘een goede morgen met’ op Radio 4. Twee uur lang mocht hij muziek kiezen en toelichten. ‬

“‘De Leegte Voorbij’ heet de nieuwe bundel van predikant en schrijver Joost Röselaers. Het bestaat uit gesprekken die hij en psychiater Esther van Fenema voerden met denkers van allerlei achtergronden, over zin en verbondenheid. En nadenken over zingeving, dat doet Röselaers al een hele tijd. Geboren in Genève, deels opgegroeid in Zwitserland en Senegal, gaat hij theologie studeren in Kaapstad en Leiden. Daarna wordt hij eerst Remonstrants predikant in Boskoop, Nieuwkoop en Amsterdam, en later in Londen, waar hij het eerste homohuwelijk in het Verenigd Koninkrijk voltrekt. In die tijd begint hij ook met publiceren in onder andere FD, NRC en Trouw. Inmiddels is Röselaers alweer geruime tijd in Nederland en werkzaam als remonstrants predikant. En vanochtend laat hij zijn favoriete muziek horen in Een Goedemorgen Met…. Joost Röselaers!”

Luister hier de uitzending terug.

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Presentatie ‘een goede morgen met…’ op Radio 4

Interview in Trouw naar aanleiding van de bundel ‘De Leegte Voorbij’

Trouw | Nieuws en Verdieping

In 2023 verscheen ‘De leegte voorbij- op zoek naar een verhaal dat ons verbindt’ van Esther van Fenema en Joost Roselaers. Zij werden erover geïnterviewd voor Trouw.

“Psychiater Esther van Fenema en predikant Joost Röselaers gingen samen met geëngageerde denkers op zoek naar een nieuw verhaal dat ons verbindt. ‘Ons boek is geen nostalgisch boek.’”

Lees hier het interview terug.

 

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Interview in Trouw naar aanleiding van de bundel ‘De Leegte Voorbij’

Een pleidooi in NRC voor vergevingsgezindheid door Onno Aerden en Joost Röselaers

Bestand:NRC logo.svg - Wikipedia

Oktober 2023: Nederlanders lezen anderen graag de les. Waar blijft de vergevingsgezindheid, vragen Onno Aerden en Joost Röselaers. Iedereen maakt fouten.

“Het is tijd voor een nieuw besef van broederschap – elkaar vinden in gedeelde waarden zonder elkaar met onze persoonlijke normen om de oren te slaan. In zo’n samenleving kunnen sommige oude tweets natuurlijk nog steeds fout zijn, blijft het goed om open en eerlijk te zijn over misstappen in een vorig leven en blijven sommige gedragingen onaanvaardbaar. Maar zulke kwetsbaarheden vormen dan juist het uitgangspunt voor een dialoog, een leerproces, voor heling.”

Lees hier het artikel terug terug.

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Een pleidooi in NRC voor vergevingsgezindheid door Onno Aerden en Joost Röselaers

Predikant Röselaers: ‘Als beperkt mens kun je niet zeker weten dat er niets is’

NRC interviewde Joost Röselaers in het kader van de zomerserie ‘hoe moet ik leven’. “Dat je ook niks kunt doen, gewoon er zijn, eten en drinken, en genieten.” ‬

Soms loopt hij een rondje in de wijk, vertelt Joost Röselaers, en kijkt hij naar de mensen die terugkeren naar hun huizen na een dag werk. „Die doen de tv aan en zijn gewoon blij. Ze hebben wat ze willen: een mooie auto, een huis, een baan.” Tenminste, dat veronderstelt hij. „Dan denk ik: potverdorie zeg, het is mooi als je dat ook kunt.” Zelf kijkt hij geen tv, niet uit principe, maar omdat het niet bevredigend genoeg is. „Ik ben altijd aan het lezen, of aan het nadenken: is dit het nou, wil ik deze baan wel, wil ik dit leven wel?”
Lees hier het hele artikel.

Geplaatst in Pers, Publicatie | Reacties uitgeschakeld voor Predikant Röselaers: ‘Als beperkt mens kun je niet zeker weten dat er niets is’

In Leidraad

In Leidraad (het Leidse alumnimagazine) een interview met Joost Röselaers over zijn band met Leiden, rekkelijken en preciezen en een initiatief waar hij nauw bij betrokken is om een leerstoel verdraagzaamheid in te stellen in Leiden.

Geplaatst in Pers, Publicatie | Reacties uitgeschakeld voor In Leidraad

Er is meer – maar de liberaal ziet het niet

Er zijn waarden die de dagelijkse politieke koersen overstijgen. Laat het gesprek daarover gaan. Pleidooi van Joost Röselaers in NRC : 

Formatie Wat zijn de waarden waar seculiere partijen voor staan? In Nederland ontbreekt besef van iets dat de dagelijkse politieke koersen overstijgt, schrijft Joost Röselaers.

Onze samenleving vergelijk ik graag met een kathedraal. Een kathedraal is een project, gebouwd door generaties werklieden, die zich lieten bemoedigen door het beeld van de afgebouwde kathedraal, ook al zouden ze de voltooiing ervan dikwijls zelf niet meemaken. Elke steen is van onschatbare waarde en heeft een kleine, maar wezenlijke invloed op het geheel. Een steen (of een groep stenen) die verkleurt of verschuift maakt dat de kathedraal er anders uit gaat zien – nog indrukwekkender of andersom, in staat van afbraak. Lees hier het artikel.

Geplaatst in Pers | Reacties uitgeschakeld voor Er is meer – maar de liberaal ziet het niet

Terreur van compliance

De vorige crisis heeft een keur aan regels opgeleverd voor banken. Complianceofficers zien toe op de naleving ervan, met als schadelijk bijproduct dat bankiers – en velen met hen – zelf niet meer nadenken over hun morele handelen, ziet predikant Joost Röselaers. Deze nieuwe crisis is een goed moment om weer over ethiek na te denken.  Lees meer.

Geplaatst in Pers | Reacties uitgeschakeld voor Terreur van compliance

‘Betrokkenheid van Joost Röselaers bij de campagne van Sigrid Kaag.’

Illustratie Pepijn Barnard

PROFIEL

Na veel oefenen heeft Sigrid Kaag haar plek gevonden  Sigrid Kaag twijfelde, maar adviseurs zagen in haar al langer een droomkandidaat.

Lees meer.

Geplaatst in Pers, Publicatie | Reacties uitgeschakeld voor ‘Betrokkenheid van Joost Röselaers bij de campagne van Sigrid Kaag.’

‘Zien en gezien worden op social media’

Lees meer

Geplaatst in Pers, Publicatie | Reacties uitgeschakeld voor ‘Zien en gezien worden op social media’

‘Je werk is je roeping’


Lees meer.

Geplaatst in Pers, Publicatie | Reacties uitgeschakeld voor ‘Je werk is je roeping’